lørdag 5. september 2009

Tragedie&"kos"

Jeg våknet til en tekstmelding i dag, fra en venn jeg har i Burkina Faso. Han skriver:

"vi er oversvømmet av et stort regn. alt er ødelagt vi har ingenting. mer enn 150.000 mennesker er skadelidende. vi kommer til å dø"

Hva skal jeg svare på en sånn melding? Og her sitter jeg og spiser frokost med to tjukke aviser og skeier ut med en liten bit sjokolade til kaffen. Har akkurat lest dagens portrettintervju med Kjell Askildsen i DN Magasinet. I går skrev jeg hvor kult jeg syntes det var at Pedro Carmona Alvarez argumenterer for lengde. I dag nyter jeg Askildsens ideal om det korte, det langsomme. At det er lov å bruke tid. Han ser journalisten i øynene og svarer rent, tydelig, uten å vike. Hva som gjør ham glad? Det vil han ikke svare på, sier han, for da måtte han si alle de tingene som gjør ham glad, og det har de vel ikke tid til? "Men kan du ikke bare ta noen eksempler?" "Nei. Det blir ikke riktig". Han har skikkelig integritet. Han er litt av en type.

Avisen er full av interessante artikler og inlegg og reiselivsannonser for Madeira. Men har noen sett noe om flommen i Burkina Faso? Står det om den på hovedsiden til noen av nettavisene? Nei.

Og hva skal jeg svare Petitsoul? Ikke dø, vær så snill ikke dø. Det kommer til å gå bra.

Gjør det det?

4 kommentarer:

Bai sa...

Det er vanskeleg å finne ein passande kommentar til eit slikt innlegg. Men det er tøft, når ein skal ta inn over seg dei store skilnadane. Det er veldig tøft.

heklehatt sa...

Enig. Takk.

Akeleiedamen sa...

Det var en sterk melding å få på på en lørdag, når mine bekymringer dreier seg mest om vi klarer å få orden på stua igjen etter parkettlegging og kaos. Det blir virkelig et grellt og fortvilende gap mellom to virkeligheter. En tankevekker.

Chi sa...

Det er vanskelig å kommentere slike innlegg, men det gjør dem ikke mindre viktig. Tvert om. Det setter spor likevel, og sparker i gang tanker vi kanskje velger å skyve fra oss i hverdagen. Så...takk. For at du minner oss på de grelle forskjellene.