fredag 8. mai 2009

wire!!!

Politiserier har aldri vært noe for meg. Ikke egentlig narkoserier heller. Men så dukket plutselig The Wire opp. Noen som har sett den? Jeg er helt hekta.

Dette er en proff tv-serie laget av forfatter og tidligere politireporter David Simon. Det merkes at det er laget av en som har innsikt i politifag og samfunnsliv på flere plan. Serien finner sted i Baltimore, Maryland, og består av fem sesonger, hver sesong med sin innfallsvinkel til samfunnet: narkotrafikk, havnevesenet, bystyre og byråkrati, skolesystemet og media.

Vi møter fargerike, dystre, vakre, tragiske og komplekse personer som portretteres gjennom handlinger, replikker og nydelig fotografering. Ansiktsuttrykkene til disse menneskene er ubetalelige. En stor del av skuespillerene er heller ikke skuespillere: de spiller roller tett opp til sitt eget liv og er svært autentiske.
Simon har selv sagt om serien at til tross for at det tilsynelatende har form av krim-drama, er det "really about the American city, and about how we live together. It's about how institutions have an effect on individuals, and how whether you're a cop, a longshoreman, a drug dealer, a politician, a judge [or] lawyer, you are ultimately compromised and must contend with whatever institution you've committed to."(Wikipedia).

Serien finnes på dvd, og er man heldig, har noen gode venner eller naboer den til utlån!

6 kommentarer:

Lille søster sa...

Klarte ikke å bli helt engasjert av denne, jeg, men ser stadig at den vekker begeistring. Det er deilig å finne serier man liker, og å kjøpe (eller låne)dem på DVD.

Anonym sa...

Jeg hørte noen...hvem var det...hm..broren min tror jeg...som sa det samme som deg. Han var helt hekta! Jeg tror faktisk jeg har den i hylla mi, lånt den av foreldrene mine. Da er det jo bare å benke seg foran skjermen da. Takk for påminnelsen og god helg!

heklehatt sa...

ja, god helg, begge to! har hørt flere si at de må se et par-tre episoder før de liksom kommer inn i det - men som så blir hekta. det kan ta litt tid å følge de forskjellige trådene og engasjere seg i personene. men når man først kommer så langt - det er virkelig verdt det! jeg blir virkelig rystet langt inn i sjelen både over hvor korrupt politikere/politi kan være, og hvor utrolig lite et menneskeliv er verdt i visse miljøer. det er ikke til å forstå. og likevel balanserer filmskaperne så utrolig fint mellom det tragiske, forferdelige som skjer, og det meningsfulle, som gjør at man orker å fortsette å se...
håper du liker det!

bokdama sa...

Det tar noen episoder, så er man enten totalt hekta eller ferdig med den. Jeg er selvsagt fullstendig hektet og har for lengst sett ferdig sesong 5...

Anonym sa...

Jeg har ikke fått sett, for jeg har besøk denne uka. Mannen min derimot - han har blitt helt hekta. Jeg må ta igjen alle episodene i neste uke. :D

heklehatt sa...

oi oi - lykke til! og god 17. mai:-)